Flux noutăți

Raportul privind cazurile asistate de către IDC în perioada noiembrie-decembrie 2019, ianuarie-martie 2020.

Vă propunem spre vizualizare Raportul privind cazurile asistate de către Institutul de Drept Cibernetic în perioada noiembrie-decembrie 2019, ianuarie-martie 2020. Cu pași mici spre rezultate mari!

Institutul de Drept Cibernetic susține APELUL pentru ratificarea Convenției de la Istanbul, fiind alături de societatea civilă care pledează pentru egalitatea de gen, prevenirea și combaterea violenței împotriva fetelor și femeilor.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice (Convenția de la Istanbul, 2011) prevede în mod specific părților „să includă o perspectivă de gen în implementarea și evaluarea impactului dispozițiilor prezentei convenții cu promovarea și implementarea eficientă a politicilor de egalitate între femei și bărbați, inclusiv abilitarea femeilor”.

Egalitatea de gen este un factor important în prevenirea și combaterea violenței cibernetice (abuzului online) care în majoritatea cazurilor vizează femeile și fetele. Ceea ce este ilegal offline – este ilegal online, mai mult, toate formele de violență împotriva femeilor săvârșite offline deseori intereferează cu violența săvârșită în mediul online, în special violența sexuală (hărțuirea sexuală, distribuirea pozelor/video-lor explicite cu caracter intim, inclusiv, înregistrarea video a violurilor cu ulterioara distribuire în mediul online, persecutarea online, discursuri de ură sexiste etc.).

Convențiile de la Budapesta, Istanbul și Lanzarote ale Consiliului Europei ajută la abordarea criminalității informatice, totodată, la prevenirea și combaterea violenței împotriva fetelor și femeilor, copiilor, inclusiv violența cibernetică.

O abordare mai integrată, bazată pe gen, a criminalității informatice ar trebui să contribuie la proiectarea de soluții mai eficiente pentru aceste provocări și să utilizeze mai bine instrumentele Consiliului Europei.

Albu Viorelia. Președintele IDC.

‼️⚖️Parlamentul European a adoptat o Rezoluție, cu 500 de voturi pentru, prin care solicită Consiliului să încheie de urgență ratificarea UE a Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul.

Potrivit Rezoluției ,

✔️se consemnează că, violența și hărțuirea online au adesea consecințe fizice și creează un risc serios de generare a unor astfel de violențe prin stimularea utilizatorilor online de a imita violența și hărțuirea întâlnită online și de a recurge la săvârșirea unor astfel de acte;

✔️se condamnă toate formele de violență de gen și deplânge faptul că femeile și fetele continuă să fie expuse la violență psihică, fizică, sexuală și economică, inclusiv la violență domestică, hărțuire sexuală, violență cibernetică, urmărire în scopul hărțuirii, viol, căsătorie timpurie și forțată, mutilare genitală feminină (MGF), infracțiuni comise în numele „onoarei”, avort forțat, sterilizare forțată, exploatare sexuală și trafic de persoane și alte forme de violență care constituie o încălcare gravă a drepturilor omului și a demnității lor;

‼️Totodată, deputații solicită Comisiei să prezinte un act juridic care abordează toate formele de violență bazată pe gen – inclusiv hărțuirea online și violența cibernetică – și pledează pentru ca violența împotriva femeilor să fie inclusă în catalogul crimelor recunoscute de UE.

European Parliament Multimedia Centre (europa.eu)

Reprezentanții Institutului de Drept Cibernetic au participat la Conferința științifico-practică studențească cu genericul ”Viață fără violență: Toleranță Zero”.

Reprezentanții Institutului de Drept Cibernetic au participat la Conferința științifico-practică studențească cu genericul ”Viață fără violență: Toleranță Zero” în cadrul Campaniei #16ziledeactivism , organizată de Academia ”Ștefan cel Mare”, catedra ”Drept Polițienesc și Securitate Publică” #16daysofactivismagainstGenderBasedViolence

În cadrul Conferinței au fost prezentate studii realizate de studenții Academiei pe tematica fenomenului violenței în familie și a violenței online/cibernetice în bază de gen.